Διαδικτυακό μάθημα 3D Lab

9. Τρισδιάστατη εκτύπωση στη ρομποτική – OTTO DIY

Ένα άλλο πεδίο, στο οποίο η εκτύπωση 3D μπορεί να σας βοηθήσει πολύ, είναι η ρομποτική και όλοι οι τύποι δραστηριοτήτων, όπου θέλετε να δημιουργήσετε ηλεκτρονικές συσκευές – drones, κατασκευές Arduino κλπ. Μπορείτε να σχεδιάσετε οτιδήποτε θέλετε, να συμπληρώσετε τη συσκευή σας με ηλεκτρονικά εξαρτήματα και να τη “ζωντανέψετε”.

Μία από τις πιο δημοφιλείς συσκευές αυτού του τύπου είναι τα ρομπότ DIY (Do It Yourself) – ελκυστικά παιχνίδια και σπουδαία εκπαιδευτικά εργαλεία. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά μοντέλα, τα οποία μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο. Ορισμένα από αυτά διαθέτουν ειδικούς ιστότοπους, άλλα είναι διαθέσιμα σε δικτυακές πύλες, όπως το Github ή το Thingiverse. Τα καλύτερα παραδείγματα μπορούν να βρεθούν στη βάση δεδομένων www.edurobots.eu

Καλή επιλογή για να ξεκινήσετε θα είναι OTTO DIY. Το ρομπότ έχει τη δική του ιστοσελίδα: https://www.ottodiy.com/, το προφίλ στο Thingiverse: https://www.thingiverse.com/thing:1568652, δική του θέση στο Github: https://github.com/OttoDIY, Wikifactory: https://wikifactory.com/+OttoDIY και TinkerCAD: https://www.tinkercad.com/things/1kI624iowUR. Έχει επίσης μια σελίδα ανεμιστήρα στο Facebook: https://www.facebook.com/ottodiy/?ref=br_rs και ομάδα: https://www.facebook.com/groups/ottodiy/

Η αρχική έκδοση είναι πραγματικά απλή, αλλά χάρη στη μεγάλη και αναπτυσσόμενη κοινότητα των κατασκευαστών υπάρχουν νεότερες και πιο σύνθετες εκδόσεις που εμφανίζονται. Ο Otto είναι ανοιχτού κώδικα και ο καθένας μπορεί να το χρησιμοποιήσει και να το ξαναμιμίσει.

Τα βασικά μέρη μπορούν να μεταφορτωθούν από το Thingiverse: https://www.thingiverse.com/thing:1568652. Μπορείτε να τα εκτυπώσετε χωρίς αλλαγές ή να προσαρμόσετε το ρομπότ στο TinkerCAD: https://www.tinkercad.com/things/1kI624iowUR. Παρόλο που το κάνετε αυτό θυμηθείτε να μην αλλάξετε πάρα πολύ το βασικό σχήμα. Μερικές τροποποιήσεις μπορούν να καταστήσουν αδύνατη την ενσωμάτωση με τα ηλεκτρονικά.

Τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα, βασισμένα στο Arduino Uno, είναι σχετικά φθηνά και μπορούν να αγοραστούν online ή σε ηλεκτρονικό κατάστημα στην πόλη σας. Οι πλήρεις προδιαγραφές δίνονται στην ιστοσελίδα της Otto και στην πλατφόρμα Thingiverse.


Εικόνα 9.1

Έχοντας όλα τα στοιχεία εκτυπωμένα και όλα τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα έτοιμα, μπορείτε να ξεκινήσετε τη συναρμολόγηση του μηχανήματος. Ενώ η εκτύπωση όλων των τμημάτων θα σας πάρει περίπου 10 ώρες, η συναρμολόγηση και η εφαρμογή του βασικού προγράμματος (που βρίσκεται στο Github) είναι περίπου 2-3 ώρες. Εάν χρειάζεστε βοήθεια, υπάρχουν κάποιες συμβουλές σχετικά με τους προαναφερθέντες ιστότοπους και βίντεο-tutorials στο youtube.

Στο τέλος το αποτέλεσμα θα πρέπει να έχει ως εξής:


Εικόνα 9.2


Εικόνα 9.3