Διαδικτυακό μάθημα 3D Lab

6. Πειραματισμός με την εκτύπωση 3D – Γιουκαλίλι

Ένας άλλος τρόπος να γίνουν τα πρώτα βήματα στον σχεδιασμό και την εκτύπωση 3D είναι τα εκπαιδευτικά προγράμματα βίντεο. Είναι πολύ χρήσιμα, ειδικά όταν θέλετε να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε ένα πρόγραμμα όπως το Blender, το οποίο είναι πιο περίπλοκο από το TinkerCAD. Ένα καλό παράδειγμα ενός μοντέλου, το οποίο είναι πολύ περίπλοκο, αλλά είναι επίσης δυνατό να δημιουργηθεί ένας αρχάριος είναι, για παράδειγμα, μια κιθάρα γιουκαλίλι. Φυσικά μαζί με αυτό το σεμινάριο: https://www.youtube.com/watch?v=UKxxXzSr5vM

Και εδώ υπάρχει μια φωτογραφία που δείχνει τα βήματα της κατασκευής της κιθάρας γιουκαλίλι, όπου τα πάντα, ακόμα και τα μικρότερα στοιχεία σχεδιάστηκαν από το μηδέν και συνδέθηκαν σε ένα όργανο.

1. Το σώμα του γιουκαλίλι:


Εικόνα 6.1


Εικόνα 6.2

2. Δεύτερο κομμάτι:


Εικόνα 6.3


Εικόνα 6.4

 


Εικόνα 6.5

3. Τρίτο κομμάτι:


Εικόνα 6.6


Εικόνα 6.7


Εικόνα 6.8

4. Τέταρτο κομμάτι:


Εικόνα 6.9

5. Σύνδεση όλων των κομματιών:


Εικόνα 6.10

6. Παράδειγμα:


Εικόνα 6.11

7. Ο τελικός σχεδιασμός:


Εικόνα 6.12

Ένα ενδιαφέρον μέρος αυτής της διαδικασίας είναι η προσπάθεια εκτύπωσης αυτού του μοντέλου σε μικρή κλίμακα. Μην εκπλαγείτε αν επιτύχετε κάτι τέτοιο:


Εικόνα 6.13

 

Τι συνέβη; Γιατί η εκτύπωση φαίνεται τόσο άσχημη αν έχουμε ένα τέλειο σχέδιο;

Η απάντηση είναι απλή: Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο σχεδιασμός δεν προοριζόταν για εκτύπωση. Έχουμε επικεντρωθεί σε λεπτομέρειες και χρώματα που είναι σημαντικά για εικονικά 3D αντικείμενα και μόνο ή κυρίως για αυτά. Είναι αλλιώς να σχεδιάζουμε κάτι που προορίζεται για εκτύπωση.

Για να το κάνετε αυτό, πρέπει πάντα να έχετε κατά νου πώς (σε ποιον τύπο εκτυπωτή) θέλετε να εκτυπώσετε το αντικείμενο, ποιο μέγεθος θα έχει και ποιο υλικό θα χρησιμοποιηθεί για εκτύπωση. Αυτά τα στοιχεία είναι κρίσιμα στη διαδικασία εκτύπωσης 3D και πρέπει πάντα να λαμβάνονται υπόψη κατά το σχεδιασμό του αντικειμένου για εκτύπωση.

Σε μια τέτοια περίπτωση, δεν χρειάζεται να αφιερώσετε το χρόνο σας για απόδοση, για παράδειγμα, αλλά να επικεντρωθείτε σε όλες τις διαστάσεις και τις αναλογίες μιας πιθανής εκτύπωσης. Εδώ το πάχος των τοίχων του αντικειμένου θα είναι πιο σημαντικό από το χρώμα της επιφάνειας, κλπ.

Συνοψίζοντας: Είναι εξαιρετικά χρήσιμο να γνωρίζουμε από την αρχή το σκοπό του έργου και το επιθυμητό τελικό αποτέλεσμα. Αυτό θα σας βοηθήσει να επιλέξετε το σωστό μονοπάτι.