Διαδικτυακό μάθημα 3D Lab

6. Λογισμικό 3D σχεδίασης – FreeCAD

6.1 Εισαγωγή

Το FreeCAD είναι γνωστό ως ελεύθερο λογισμικό μοντελοποίησης για παραμετρικό CAD, το οποίο αποτελεί μία ιδιαίτερα χρήσιμη εισαγωγή για μηχανολόγους μηχανικούς που εισάγονται στον κόσμο της 3D μοντελοποίησης.

Η επίσημη σελίδα του λογισμικού παρουσιάζει το FreeCAD ως ένα πρόγραμμα με στόχο κυρίως για να σχεδιάσει πραγματικά αντικείμενα οποιουδήποτε μεγέθους. Η παραμετρική μοντελοποίηση επιτρέπει να τροποποιήσετε εύκολα το σχέδιό σας ανατρέχοντας στο ιστορικό του μοντέλου σας και αλλάζοντας τις παραμέτρους του. Το FreeCAD είναι λογισμικό ανοιχτού κώδικα και είναι ιδιαίτερα προσαρμόσιμο και επεκτάσιμο.

Το FreeCAD είναι το πλέον κατάλληλο λογισμικό 3D μοντελοποίησης για γεωμετρικά σχέδια, για παράδειγμα για ακριβή τεχνικά μέρη, ανταλλακτικά, μοντέλα κλίμακας κλπ. Είναι λιγότερο κατάλληλο για τη δημιουργία οργανικών αντικειμένων όπως ειδώλια ανθρώπων, ζώα ή φυτά.

 

6.2 Μοντελοποίηση στο FreeCAD

Το FreeCAD έχει στόχο να σας επιτρέψει να δημιουργήσετε 3D μοντέλα υψηλής ακρίβειας, να διατηρήσετε τον αυστηρό έλεγχο των μοντέλων αυτών (να επιστρέψετε στο ιστορικό μοντέλων και να αλλάξετε τις παραμέτρους) και τελικά να υλοποιήσετε αυτά τα μοντέλα (μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης). Είναι επομένως πολύ διαφορετικό ως προς τους στόχους και τη λειτουργία του από κάποιες άλλες εφαρμογές 3D που γίνονται για άλλους σκοπούς, όπως ταινίες κινούμενων σχεδίων ή παιχνίδια για υπολογιστή. Η καμπύλη μάθησης του για τους νέους χρήστες μπορεί να είναι απότομη, ειδικά αν αυτή είναι η πρώτη σας επαφή με την 3D μοντελοποίηση.

Η κύρια ιδέα πίσω από το περιβάλλον διεπαφής του FreeCAD είναι ότι χωρίζεται σε “πάγκους εργασίας”. Ένας “πάγκος εργασίας” αποτελεί ένα σημείο συλλογής εργαλείων κατάλληλων για μια συγκεκριμένη εργασία, όπως η εργασία με χρήση ιστού, ή τη σχεδίαση αντικειμένων 2D ή περιορισμένων σκίτσων. Μπορείτε να αλλάξετε τους πάγκους εργασίας οποιαδήποτε στιγμή και επίσης να προσαρμόσετε τον αγαπημένο σας πάγκο εργασίας και να του προσθέσετε εργαλεία από άλλους πάγκους εργασίας.

Εικόνα 6.1 [πηγή]

Για μια λεπτομερή παρουσίαση του πώς να ξεκινήσετε με το FreeCAD, μπορείτε να επισκεφτείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.freecadweb.org/wiki/Getting_started.

Για μια πλήρη λίστα με μαθήματα, μπορείτε να ελέγξετε https://www.freecadweb.org/wiki/Tutorials.

 

Για να προετοιμάσετε ένα μοντέλο για 3D εκτύπωση, μπορείτε να ανατρέξετε σε αυτά τα άρθρα:

https://www.freecadweb.org/wiki/Manual:Preparing_models_for_3D_printing
https://www.sculpteo.com/en/tutorial/prepare-your-model-for-3D-printing-FreeCAD

Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το online φόρουμ: https://forum.freecadweb.org.


Άλλες πηγές:
[1] https://i.materialise.com/blog/top-25-most-popular-3d-modeling-design-software-for-3d-printing
[2] https://www.freecadweb.org
[3] https://i.materialise.com/blog/freecad-tutorial-review