Διαδικτυακό μάθημα 3D Lab

5. Λογισμικό 3D σχεδίασης – TinkerCAD

5.1 Εισαγωγή

Tinkercad είναι ένα απλό διαδικτυακό εργαλείο για 3D σχεδίαση και εφαρμογή 3D εκτύπωσης, που απευθύνεται σε όλους. Χρησιμοποιείται από σχεδιαστές, χομπίστες, δάσκαλοι και παιδιά, για να κάνουν παιχνίδια, πρωτότυπα, διακόσμηση σπιτιού, μοντέλα Minecraft, κοσμήματα.

Δωρεάν ηλεκτρονικές εφαρμογές όπως το Tinkercad προσφέρουν τα σημαντικότερα βασικά εργαλεία σχεδίασης και κάνουν την τρισδιάστατη μοντελοποίηση και εκτύπωση όσο το δυνατόν εύκολότερη. Όμως όταν οι σχεδιαστές κατακτήσουν αυτό το εργαλείο, είναι πολύ πιθανό να προχωρήσουν σε άλλα, πιο εξελιγμένα προγράμματα.

Στον συνδεσμο θα βρείτε μια ενδιαφέρουσα εισαγωγή (βίντεο):

 

5.2 Μοντελοποίηση στο Tinkercad

Το Tinkercad είναι εύκολο στην εκμάθηση και στη χρήση. Μπορεί να εξάγει. stl ή .obj που είναι έτοιμα αρχεία τα οποία μπορούν να εισάγχθουν σε ένα πρόγραμμα για εκτύπωση 3D.Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του Tinkercad είναι ότι μπορείτε να εισάγετε αρχεία .stl και, στη συνέχεια, να τα τροποποιήσετε.

Προχωρώντας λίγο πιο βαθιά στη φιλοσοφία του λογισμικού, τα βασικά μοντέλα όπως τα έπιπλα, τα σπίτια, τα αγγεία, τα μπρελόκ τα κύπελλα και λοιπά αντικείμενα, είναι εύκολο να δημιουργηθούν γρήγορα με το Tinkercad .Σχεδιάστε επιλέγοντας, σύροντας και τοποθετώντας τα βασικά σχήματα και στη συνέχεια συνδυάζοντας τα για να δημιουργήσετε τρισδιάστατα μοντέλα από όποιο αντικείμενο θέλετε. Τα Custom Shape Scripts προσθέτουν πιο ευέλικτα εργαλεία όπως κείμενο, σχήματα και παραμετροποιησιμες φόρμες. Εάν αναρτήσετε τα σχέδιά σας σε δημόσια πρόσβαση στο δίκτυο, τότε και άλλοι θα μπορούν να ανοίξουν δικά τους αντίγραφα των μοντέλων σας και το Tinker. Μπορείτε να κάνετε αναζήτηση μέσω χιλιάδων δημόσια διαθέσιμων μοντέλων για να βρείτε σχέδια με το Tinker και να τα τροποποιήσετε.

Το Tinkercad υπερέχει στην αποδόμηση και κατάτμηση των αντικειμένων, προσθέτοντας απλά χαρακτηριστικά, κάνοντας τρύπες, και συνδυάζοντας ευθυγράμμιση και τακτοποίηση των αντικειμένων. Είναι εύκολο να μεταφέρετε τα υπάρχοντα σχέδια στο Tinkercad για γρήγορες τροποποιήσεις ή προσθήκες, έτσι ώστε οι έμπειροι σχεδιαστές να μπορούν να επωφεληθούν από τη χρήση του Tinkercad. Μπορείτε να εισαγάγετε μοντέλα 3D STL στο Tinkercad για να τα τροποποιήσετε ή να τα ενσωματώσετε σε άλλα μοντέλα ή να εισαγάγετε εικόνες 2D SVG που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή εξωθημένων μοτίβων, γραμματοσειρών και σχεδίων.Όταν τελειώσετε το σχεδιασμό, μπορείτε να εξαγάγετε σε STL για 3D εκτύπωση.

Η ακόλουθη σελίδα προσφέρει μια πληθώρα tutorials για έναν αρχάριο για να μάθετε τα βασικά στοιχεία της τρισδιάστατης μοντελοποίησης χρησιμοποιώντας το Tinkercad: https://www.tinkercad.com/learn .

Εδώ μπορείτε να ανατρέξετε σε ένα σεμινάριο σχετικά με τον τρόπο σχεδίασης τρισδιάστατων μοντέλων με το Tinkercad:
https://www.sculpteo.com/blog/2017/08/23/tinkercad-tutorial-how-to-design-3d-models-with-this-online-design-tool


Άλλες πηγές:
[1] https://i.materialise.com/blog/top-25-most-popular-3d-modeling-design-software-for-3d-printing
[2] https://3dhobbyist.com/using-tinkercad-for-3d-printing
[3] https://www.thingiverse.com/jumpstart/tinkercad