Διαδικτυακό μάθημα 3D Lab

4. Πρώτα βήματα στην τρισδιάστατη εκτύπωση – επανασχεδίαση υφιστάμενων μοντέλων

Αν εσείς ή οι σπουδαστές σας εξοικειωθείτε με τον εκτυπωτή 3D και έχετε εκτυπώσει τα πρώτα σας μοντέλα, αλλά δεν είστε αρκετά σίγουροι για να σχεδιάσετε ένα αντικείμενο από την αρχή, μπορείτε να δοκιμάσετε να εργαστείτε με τροποποιήσεις των μοντέλων που σχεδιάστηκαν από άλλους, όπως αυτά που υπάρχουν σε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων . Απλά βρείτε το μοντέλο, το οποίο μπορεί να βελτιωθεί ή να εξατομικευτεί και αρχίστε να πειραματίζεστε. Θυμηθείτε να σεβαστείτε τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, ειδικά αν πρόκειται να μοιραστείτε αργότερα την εργασία σας.

Το TinkerCAD, το οποίο παρουσιάσαμε στην Ενότητα I: https://youthart.eu/3dlab/courses/3d-lab-online-course-gr/lessons/5-3d-design-software-tinkercad-gr/ είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για αυτό το είδος της δουλειάς. Έχει ένα φιλικό προς το χρήστη περιβάλλον και εύκολο σύνολο βασικών εντολών και εργαλείων, το οποίο μπορεί κανείς να μάθει σε λιγότερο από δύο ώρες. Μετά τη δημιουργία ενός δωρεάν λογαριασμού, μπορείτε να μεταφορτώσετε οποιοδήποτε αρχείο .stl στο χώρο εργασίας σας και να το επεξεργαστείτε.

Υπάρχουν μερικά παραδείγματα τροποποιήσεων που μπορούν να γίνουν:

1. Παράδειγμα 1. Δύο χέρια

Τα χέρια ενός drone από τη βάση δεδομένων Thingiverse μοιάζουν με αυτό: https://www.thingiverse.com/thing:3129911

Τυπωμένα και συναρμολογημένα φαίνονται ακόμα καλά:

 


Εικόνα 4.1

 


Εικόνα 4.2

 


Εικόνα 4.3

 

Εντούτοις, είναι λίγο αδύναμοι, ειδικά όταν σπάσει το drone σας. Γι’ αυτόν τον λόγο αποφασίσαμε να τα καταστήσουμε ισχυρότερα. Δεν φαίνονται τόσο ωραία πια, αλλά είναι πιο λειτουργικά:


Εικόνα 4.4

 


Εικόνα 4.5

 


Εικόνα 4.6

 


Εικόνα 4.7

 

2. Παράδειγμα 2. Πλαίσιο drone

Ένας άλλος τύπος drone, αλλά ο ίδιος στόχος: να γίνει η κατασκευή πιο ανθεκτική.

Πρωτότυπο πλαίσιο: https://www.thingiverse.com/thing:3310882


Εικόνα 4.8

Τροποποιήσεις που έγιναν:


Εικόνα 4.9

Τελικό προϊόν:


Εικόνα 4.10

 


Εικόνα 4.11

 

Φυσικά, αυτά είναι μόνο παραδείγματα και μπορείτε να τροποποιήσετε άλλα μοντέλα με εντελώς διαφορετικό τρόπο, ανάλογα με τους σκοπούς. Απλά θυμηθείτε ότι είναι δυνατόν και το ThinkerCAD είναι ένα από τα πολύ χρήσιμα εργαλεία σε αυτή την περίπτωση. Τα υπόλοιπα εξαρτώνται από εσάς.