Διαδικτυακό μάθημα 3D Lab

4. Λογισμικό 3D σχεδίασης – SketchUp

4.1 Εισαγωγή

SketchUp είναι ένα υπολογιστικό πρόγραμμα τρισδιάσταστης (3D) μοντελοποίησης, για ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών σχεδίασης όπως αρχιτεκτονική, εσωτερική διακόσμηση, αρχιτεκτονική τοπίου, πολεοδομία, μηχανολογία, σχεδιασμός ταινιών και βιντεοπαιχνιδιών. Διατίθεται ως web-based εφαρμογή, το SketchUp Free, μια δωρεάν έκδοση, το SketchUp Make και μια πληρωμένη έκδοση με πρόσθετη λειτουργικότητα, το SketchUp Pro.

Το SketchUp είναι γνωστό για την καμπύλη μάθησης που είναι φιλική προς τους αρχάριους και διαθέτει πληθώρα εργαλείων για γεωμετρικά αντικείμενα. Το SketchUp επίσης διευκόλυνει την προετοιμασία και την κοινή χρήση 3D εκτυπώσιμων αντικειμένων. Διαθέτει επίσης μια ηλεκτρονική βιβλιοθήκη δωρεάν συγκροτημάτων μοντέλων (π.χ. παράθυρα, πόρτες, αυτοκίνητα), 3D Warehouse, στην οποία οι χρήστες μπορούν και οι ίδιοι να συνεισφέρουν μοντέλα.

 

4.2 Μοντελοποίηση στο SketchUp

Το μοντελοποίηση στο SketchUp είναι αρκετά απλή και διαισθητική διαδικασία. Το πρόγραμμα αποτελεί μια εξαιρετική εισαγωγή στον κόσμο του CAD / 3D μοντελοποίησης, ειδικά αν είστε άπειροι. Δεν σε κατακλύζει με πλήθος διαφορετικών εργαλείων. Παρέχει πολλά καλά εκπαιδευτικά επεξηγηματικά βίντεο για να καλύψει όλες τις τυχόν απορίες. Ωστόσο, αν είστε έμπειρος χρήστης ενός από τα πιο προηγμένα προγράμματα τρισδιάστατων μοντέλων 3D, ίσως θεωρήσετε το SketchUp κάπως απλοϊκό ως εργαλείο.

Για ένα ενδιαφέρον μάθημα σχετικά με τη συνεργασία με το SketchUp for Beginners , μπορείτε να ακολουθήσετε αυτόν τον σύνδεσμο:
https://all3dp.com/sketchup-3d-printing-tutorial

Για ένα σεμινάριο που καλύπτει τα βήματα από ένα τελικό μοντέλο στο SketchUp μέχρι το σημείο όπου ένα μοντέλο είναι έτοιμο για εξαγωγή στο λογισμικό / τεμαχιστή 3D του εκτυπωτή, μπορείτε να ανατρέξετε στο ακόλουθο άρθρο:
https://www.norwegiancreations.com/2014/06/tutorial-using-free-sketchup-software-for-3d-printing-considerations-and-useful-tools/


Άλλες πηγές:
[1] https://en.wikipedia.org/wiki/SketchUp
[2] https://i.materialise.com/blog/top-25-most-popular-3d-modeling-design-software-for-3d-printing