Διαδικτυακό μάθημα 3D Lab

3. Πρώτα βήματα στην εκτύπωση 3D – μοντέλα από τη βάση δεδομένων

Ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσετε την εκτύπωση σε 3D είναι να χρησιμοποιήσετε έτοιμα μοντέλα διαθέσιμα σε μία από τις πολλές διαφορετικές ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων. Αυτό εξυπηρετεί πολλούς σκοπούς:

  1. 1. Βοηθά στη δοκιμή του 3D εκτυπωτή.

Αν είμαστε βέβαιοι ότι το μοντέλο εκτυπώθηκε πριν, σε κάποιες περιπτώσεις πολλές φορές και έχει καλές κριτικές, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι όλα τα προβλήματα με την εκτύπωση οφείλονται στον εκτυπωτή ή στις ενέργειές μας. Αν συμβεί αυτό, είναι μια μεγάλη ευκαιρία να εξηγήσετε και να κατανοήσετε ορισμένα από τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες που μπορεί να συμβούν κατά τη διαδικασία εκτύπωσης 3D.

  1. 2. Δίνει μια σαφή, τελική παρουσίαση της διαδικασίας 3D εκτύπωσης.

Μπορούμε να δούμε πώς θα γίνει η εκτύπωση. Να κατανοήσετε ή να εξηγήσετε στους άλλους, σημαντικές πτυχές της διαδικασίας, όπως ισοπέδωση του εκτυπωτή και της κλίνης εκτύπωσης,  την τοποθέτηση του μοντέλου για εκτύπωση και πολλά άλλα.

  1. 3. Η αναζήτηση στις βάσεις δεδομένων βοηθά να παρουσιάσετε διαφορετικές χρήσεις της εκτύπωσης 3D , επιδεικνύοντας την ποικιλία μοντέλων και κατηγοριών. Εσείς ή οι σπουδαστές σας θα εκπλαγείτε πραγματικά, πόσα ακόμα και πολύπλοκα αντικείμενα μπορούν εύκολα να εκτυπωθούν στη συσκευή σας.

 

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων με έτοιμα αρχεία .stl τα οποία μπορούν να εκτυπωθούν σε οποιονδήποτε εκτυπωτή FDM. Πολλοί από αυτούς είναι δωρεάν, για μερικούς θα χρειαστεί να πληρώσετε. Το πιο δημοφιλές είναι https://www.thingiverse.com/. Το συνιστούμε και για εσάς.

Εικόνα 3.1

Μπορείτε να αναζητήσετε μοντέλα σε πολλές διαφορετικές κατηγορίες και όταν γίνετε ο ίδιος σχεδιαστής, θα μπορείτε να προσθέσετε τα δικά σας στο αποθετήριο. Συνήθως, οι σχεδιαστές ανεβάζουν όχι μόνο τα αρχεία που μπορούν εύκολα να μεταφορτωθούν από τους χρήστες, αλλά και φωτογραφίες, παρουσιάσεις, συνδέσεις σε σχετικούς πόρους, συστάσεις για τους τύπους και ίνες των 3D εκτυπωτών και πολλά άλλα. Οι χρήστες μπορούν να μοιράζονται και να συζητούν τις απόψεις τους για όλα τα αρχεία στη βάση δεδομένων.

Οι άλλες ιστοσελίδες που μπορείτε να βρείτε για παράδειγμα εδώ: https://all3dp.com/1/free-stl-files-3d-printer-models-3d-print-files-stl-download/. Στο εργαστήριό μας διερευνήσαμε επίσης https://skrimarket.com/.