Διαδικτυακό μάθημα 3D Lab

2. Πώς να ξεκινήσετε μια περιπέτεια στην 3D σχεδίαση και την 3D εκτύπωση – πρακτική

Μετά τη θεωρητική εισαγωγή, είναι καιρός για κάποιες πρακτικές ασκήσεις. Από πολλούς διαφορετικούς τύπους τρισδιάστατων εκτυπωτών, επιλέξαμε τον εκτυπωτή FDM, ως τη δημοφιλέστερη και προσπελάσιμη (σχετικά χαμηλού προϋπολογισμού) συσκευή. Οι άλλοι, πιο προηγμένοι τύποι είναι συνήθως πιο ακριβοί και χρησιμοποιούνται από επαγγελματίες.

Ας αρχίσουμε να προετοιμάζουμε τον εκτυπωτή 3D στη συνέχεια. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος της εργασίας, ειδικά όταν αρχίζετε να εργάζεστε με αυτό το εργαλείο. Η ακατάλληλη ρύθμιση του εκτυπωτή μπορεί να οδηγήσει σε κακή ποιότητα εκτύπωσης, οπότε είναι προτιμότερο να αφιερώσετε λίγο χρόνο για προετοιμασία, από το να τον σπαταλήσετε αργότερα για επανάληψη εκτύπωσης, η οποία μερικές φορές μπορεί να είναι πραγματικά χρονοβόρα.

Εικόνα 2.1

Τα βασικά βήματα της προετοιμασίας του τρισδιάστατου εκτυπωτή είναι:

  1. 1. Σταθεροποίηση του εκτυπωτή.

Πρέπει να φροντίσετε να παραμένει σταθερός στο έδαφος. Ο εκτυπωτής δεν πρέπει να κουνιέται καθόλου. Εάν δεν το κάνετε, η κίνηση του κεφαλιού του εκτυπωτή μπορεί να προκαλέσει κραδασμούς σε ολόκληρη τη συσκευή και ακόμη και να καταστρέψει το μοντέλο.

  1. 2. Οριζοντίωση της κλίνης εκτύπωσης

Δεν αρκεί να σταθεροποιήσετε και να σταθεροποιήσετε τον εκτυπωτή. Το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι η σταθεροποίηση της κλίνης εκτύπωσης σε σχέση με την κεφαλή εκτύπωσης. Εάν αυτό δεν γίνει, το μοντέλο ενδέχεται να μην κολλήσει στην επιφάνεια ή ο εκτυπωτής ενδέχεται να μην είναι σε θέση να εκτυπώσει τα πρώτα στρώματα. Συνήθως, οι εκτυπωτές διαθέτουν ειδικό πρωτόκολλο και πόρους για την ισοπέδωση της κλίνης εκτύπωσης.

  1. 3. Φόρτιση νήματος

Ανάλογα με το μοντέλο 3D εκτυπωτή, μπορείτε να τοποθετήσετε ένα ή δύο διαφορετικά νήματα. Θυμηθείτε να χρησιμοποιήσετε τις σωστές παραμέτρους και τον τύπο νήματος που χρειάζεστε.

Περισσότερες πληροφορίες για τα νημάτια μπορείτε να βρείτε εδώ: https://youthart.eu/3dlab/courses/3d-lab-online-course-gr/lessons/1-about-3d-design-and-printing-gr/

Και όταν ο εκτυπωτής είναι έτοιμος, μπορείτε να ξεκινήσετε να δοκιμάζετε την ίδια την εκτύπωση.