Διαδικτυακό μάθημα 3D Lab

2. Λογισμικό 3D σχεδίασης – Εισαγωγή

Τα 3D εκτυπώσιμα μοντέλα μπορούν να δημιουργηθούν με (α) ένα πακέτο σχεδίασης με υπολογιστή (CAD), μέσω ( β) ενός 3D σαρωτή, ή (γ) ενός απλού ψηφιακού φωτογραφικού μηχανήματος και λογισμικού φωτογραμμετρίας. Τα τρισδιάστατα τυπωμένα μοντέλα που έχουν δημιουργηθεί με CAD έχουν λιγότερα σφάλματα τα οποία μπορούν να διορθωθούν πριν από την εκτύπωση. ¨Έτσι επιτρέπουν τον έλεγχο και την επαλήθευση του σχεδιασμού του αντικειμένου πριν από την εκτύπωσή του.

Όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα, μπορεί να χρειαστεί να μεταφραστεί ένα αρχείο σε μια αποδεκτή μορφή για 3D εκτύπωση.Αυτό μπορεί να συνεπάγεται τη λήψη επιπλέον δεδομένων, την τροποποίηση της μορφής αρχείου και τον τεμαχισμό (στρωματοποίηση) των δεδομένων. Προγράμματα λογισμικού όπως: Το Blender , μια ανοιχτού κώδικα σουίτα για 3D δημιουργίας, που δέχεται και μετατρέπει πολλές μορφές αρχείων.

Εικόνα 2.1: Δημιουργία αρχείων εκτυπωτή 3D [πηγή]

 

Το άρθρο, “Εισαγωγή στην Τρισδιάστατη εκτύπωση: Ιστορία, Διαδικασίες και Ανάπτυξη της Αγοράς“, προσφέρει επίσης έναν πίνακα που παρουσιάζει μια λίστα με ορισμένες μορφές αρχείων 3D που χρησιμοποιούνται:

*.STLΣτερεολιθογραφία. 3D ενιαίο χρώμα (ένας εξωθητήρας ~ 1980s)
*.WRLVermal; πολυχρωμία (υποστηρίζει περισσότερους από έναν εξωθητήρα)
*.OBJΓεωμετρική μορφή 3D ανοιχτού κώδικα
*.X3GΜορφή MakerBot
*.PLYΈξοδος σαρωτή
*.3MFΤρισδιάστατη μορφή παραγωγής - προδιαγραφή κοινοπραξίας 3MF (που εισήχθη το 2015 και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται)

Πίνακας 2.1. Ορισμένες μορφές αρχείων 3D Print

 

Υπάρχουν πολλά διαθέσιμα προγράμματα CAD – κάποια είναι δωρεάν, κάποια κοστίζουν αρκετά. Φυσικά, όλοι έχουν υπέρ και κατά.  Ακολουθεί ένας κατάλογος με τα πιο κοινά προσβάσιμα σε εκπαιδευτικά / νεανικά ιδρύματα :

– Μπλέντερ
– Σκίτσο
– TinkerCAD
– FreeCAD

Για μια εκτεταμένη λίστα λογισμικού 3D μοντελοποίησης, μπορείτε να ανατρέξετε στο ακόλουθο άρθρο: https://el.wikipedia.org/wiki/List_of_3D_modeling_software .


Πηγές:
[1] https://en.wikipedia.org/wiki/3D_printing
[2] https://www.allaboutcircuits.com/news/introduction-to-3d-printing-history-processes-and-market-growth