Διαδικτυακό μάθημα 3D Lab

14. Νέες μεθόδοι εργασίας τεχνουργών – Κεραμικά

Σε αυτό το πεδίο χρησιμοποιούνται κυρίως παραδοσιακές τεχνικές, αλλά εδώ το παράδειγμα είναι η περίπτωση του Curt Hammerly από το Κολοράντο των Η.Π.Α. (Hammerly Ceramics on Instagram), που χρησιμοποίησε 3D μοντέλα και 3D εκτύπωση για να δημιουργήσει ένα νέο σχέδιο για αγγεία και άλλα αντικείμενα.

Δημιούργησε το σχήμα που του ενδιαφέρει με ένα λογισμικό 3D μοντελοποίησης, έπειτα έκανε ένα αρνητικό μοντέλο, διατηρώντας ως στόχο να δημιουργήσει το καλούπι του. Εκτύπωσε σε 3D ένα από τα τέσσερα πανομοιότυπα τμήματα που αποτελούν το σύνολο του καλουπιού, στη συνέχεια έκανε ένα καλούπι από πυρίτιο για να κάνει αντίγραφα με γύψο του αρχικού κομματιού, δημιουργώντας τέσσερα τελικά σχήματα για τη δημιουργία ενός επαναχρησιμοποιήσιμου καλουπιού. Τέλος, έριξε ημι-υγρό πηλό μέσα σε αυτό, στη συνέχεια το άφησε να στεγνώσει για λίγο, αφαίρεσε την περίσσεια του υλικού, το άφησε να στεγνώσει και πάλι, πήρε το σχήμα από το καλούπι, το έβαλε στο φούρνο, και τέλος προέκυψε το βάζο ως τελικό σχήμα.

 

Εικόνα 14.1

 

Στη δεύτερη περίπτωση, ήθελε να δημιουργήσει ένα αγγείο χρησιμοποιώντας κεραμικό για το “σώμα” και το ξύλο για τις λαβές. Δημιούργησε ένα εργαλείο για την ακριβή μέτρηση των τεχνουργημάτων του. Αφού έκανε το “σώμα”, έφτιαξε τις τρύπες που θα έπρεπε να χωρέσουν οι χειρολαβές και τις έβαλε, και έπειτα έφτιαξε ένα μοντέλο του σε ένα λογισμικό 3D που δημιουργούσε και τις λαβές. Το σχέδιο των χειρολαβών στάλθηκε σε μια μηχανική μηχανή φρεζαρίσματος η οποία τις σμίλευσε από ένα ξύλινο πλαίσιο, κρατώντας μερικές γέφυρες για να τις κρατήσει ακίνητες. Στο τέλος, τα δύο κομμάτια του ξύλου λειάνθηκαν με το χέρι, και όλα τα κομμάτια κολλήθηκαν μαζί να πάρει ένα ωραίο τελικό αποτέλεσμα.

 

Εικόνα 14.2