Διαδικτυακό μάθημα 3D Lab

13. Νέες μεθόδους εργασίας τεχνίτη – Γυαλί

Σε αυτόν τον τομέα, οι παραδοσιακές μέθοδοι εργασίας εξακολουθούν να είναι η πιο διαδεδομένη, αλλά η ατελείωτη περιέργεια μας φέρνει μερικά παραδείγματα για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να εφαρμοστεί και η τρισδιάστατη εκτύπωση σε αυτόν τον τομέα.

Στην πρώτη περίπτωση μπορείτε να δείτε ένα τεχνούργημα που πραγματοποιείται με ανακυκλωμένο γυαλί. Έχει σχεδιαστεί με 3D λογισμικό και έπειτα έχει εκτυπωθεί 3D χρησιμοποιώντας γυάλινη σκόνη και ένα διάλυμα ου δίνει αρκετή δύναμη για να διατηρήσει τη δομή μαζί. Ακολουθεί η καύση και το διάλυμα λιώνει με τη σκόνη αφήνοντας μια συμπαγή δομή γυαλιού.

 

Εικόνα 13.1

 

Στη δεύτερη περίπτωση, μπορείτε να δείτε ένα πραγματικό παράδειγμα ενός 3D εκτυπωτή για γυαλί. Η αρχική διαδικασία είναι η ίδια με εκείνη που έχει ήδη παρατηρηθεί, επομένως χρειάζεται ένα 3D μοντέλο .Εδώ η γνώση του υλικού έχει νόημα: να ρέει αρκετά καλά για να εξωθείται μέσω ενός ακροφυσίου, το υλικό πρέπει να διατηρείται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 1000° C (1832° F), έτσι το περιβάλλον όπου διατηρείται το τεχνούργημα πρέπει να έχει σωστή θέρμανση και να είναι καλά οργανωμένο για να επιτρέψει μια αργή ψύξη και ασφάλεια στην εργασία.

Για να επιτευχθεί αυτό, ο εκτυπωτής χρειάζεται ξεχωριστά συστήματα θέρμανσης για κάθε στάδιο της διαδικασίας κατασκευής: το υλικό (τηγμένη ύαλος) διέρχεται από ένα θερμαινόμενο χωνευτήριο που διατηρεί την επιθυμητή θερμοκρασία και έπειτα από ένα προσαρμοσμένο ακροφύσιο όπου ξεχωριστά πηνία θέρμανσης κρατούν αρκετά ζεστά ώστε να ρέουν χωρίς να κολλάνε στο εσωτερικό. Στο τέλος το αντικείμενο κατασκευάζεται μέσα σε ένα τρίτο θάλαμο θέρμανσης που κρατιέται ακριβώς πάνω από τη θερμοκρασία στην οποία το γυαλί γίνεται στερεό. Αυτό επιτρέπει στα εκτυπωμένα αντικείμενα να κρυώσουν με βαθμιαία ελεγχόμενο τρόπο, έτσι ώστε να μην σπάσουν.

 

Εικόνα 13.2

 


Αναφορές:
[1] https://www.shapeways.com/blog/archives/401-you-can-now-3D-print-in-glass-with-Shapeways.html
[2] https://www.technologyreview.coms5409263-d-printing-breaks-the-glass-barrier