Διαδικτυακό μάθημα 3D Lab

12. Νέες μέθοδοι εργασίας τεχνουργού – Αναστήλωση

Η τρισδιάστατη σάρωση και η τρισδιάστατη εκτύπωση χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή και στο πεδίο αποκατάστασης. Το ακόλουθο παράδειγμα δείχνει τη Νότια Πύλη του Βαπτιστηρίου του Αγίου Ιωάννη στη Φλωρεντία. Η αποκατάσταση πραγματοποιήθηκε από το Opificio delle Pietre Dure (επίσης γνωστό με τα αρχικά OPD): ένα ανεξάρτητο ινστιτούτο του Υπουργείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Γενική Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Έρευνας), του οποίου η επιχειρησιακή και ερευνητική δραστηριότητα διεξάγεται στον τομέα της αποκατάστασης έργων τέχνης. Το έργο ξεκίνησε το 2016 και είναι ακόμα σε εξέλιξη, λόγω της πολυπλοκότητάς της. Έπρεπε να αφαιρέσουν την πόρτα από το κτίριο, αφού ορισμένοι ειδικοί καθαρίστηκαν τα 28 χάλκινα πάνελ, έγινε τρισδιάστατη σάρωση, επεξεργασία με 3D λογισμικό, έπειτα 3D εκτύπωση. Κατασκευάστηκαν χάρη σε εξειδικευμένο καλούπι πυριτίου από χυτοσίδηρο κάθε φύλλου. Στη συνέχεια χύθηκε ζεστό κερί στα καλούπια, δημιουργήθηκε ένα γύψινο για καθένα από τα ληφθέντα τεμάχια και χύθηκε χαλκός μέσα σε αυτά. Η επιφάνεια των πάνελ θα εξευγενιστεί από τους σκάλες και τους αναγνωρισμένους τεχνίτες που θα τα τελειοποιήσουν, θα εφαρμόσουν επίστρωση με φύλλα χρυσού όπως τα αρχικά.

 

Εικόνα 12.1

 

Με την ολοκλήρωση, θα εγκατασταθεί τελικά το αντίγραφο της Νότιας Πύλης, καλώντας τους πιστούς και τους τουρίστες ξανά να επισκεφθούν το Βαπτιστήριο της Φλωρεντίας, ενώ το πρωτότυπο θα συνεχίσει τη διαδικασία αποκατάστασης μέχρι την τελική του έκθεση στο Museo dell’Opera del Duomo με ασφάλεια και ελεγχόμενες συνθήκες.

 

ΟΤΑΝ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΕΧΕΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Το Museo dell’Opera del Duomo της Φλωρεντίας προτείνει μια νέα απτική διαδρομή σχεδιασμένη όχι μόνο για άτομα που είναι τυφλά και με προβλήματα όρασης, αλλά για όλους. Το όνομα που επελέγη για τη διαδρομή, το TouchAble , αποτελείται από τις λέξεις στα αγγλικά touch και able, που είναι ” εξειδικευμένες στο άγγιγμα” Και θέλει να τονίσει την ικανότητα και όχι την αναπηρία. Χάρη σε προηγούμενα έργα αποκατάστασης, πιστές αναπαραγωγές γνωστών γλυπτών δίπλα σε μερικά πάνελ του Βορρά και της Ανατολικής Πύλης του Βαπτιστηρίου του Αγίου Ιωάννη είναι προσβάσιμα σε όποιον θέλει να τα εξερευνήσει σε μια απτική εμπειρία.

 

Εικόνα 12.2

 


Αναφορές:
[1] https://www.prototek.it/arte-e-tecnologia-3d-la-porta-sud-del-battistero-di-firenze/
[2] https://www.bitculturali.it/2017/06/disabilita-e-cultura/percorso-tattile-museo-duomo-firenze/