Διαδικτυακό μάθημα 3D Lab

11. Νέες μέθοδοι εργασίας τεχνουργού – Υποδηματοποιία

Στην περίπτωση της κατασκευής υποδημάτων, οι νέες τεχνολογίες άλλαξαν πλήρως τις παραδοσιακές μεθόδους εργασίας. Παρακάτω εμφανίζεται ένα έργο Earl Stewart που ονομάζεται “The Bit Shoe”. Περιλαμβάνει τόσο παραδοσιακό όσο και καινοτόμο τρόπο εργασίας: η σόλα έχει δημιουργηθεί με τρισδιάστατη σάρωση του πέλματος ενός ποδιού και έπειτα έχει εκτυπωθεί σε 3D με καθαρό σχέδιο που δίνει στην επιφάνεια αρκετή ελαστικότητα για να ακολουθήσει τις κινήσεις των ποδιών. Η καινοτομία συναντά την παράδοση στο πάνω μέρος του παπουτσιού, κατασκευασμένο με κομμένο δέρμα με λέιζερ.

 

Εικόνα 11.1

 

Μπορούμε να βρούμε μια άλλη χρήση της τρισδιάστατης σάρωσης και εκτύπωσης σε ένα εμπορικό σήμα προϊόντος ” Ecco “: μια τρισδιάστατη σόλα σιλικόνης που εξασφαλίζει την άνεση του πελάτη. Για να το δημιουργήσουν αναλύουν μέσω δοκιμών και τρισδιάστατης σάρωσης της σόλας του ποδιού του πελάτη. Πωλούν επίσης παπούτσια, οπότε μαζί από το κανονικό προϊόν, οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν να έχουν μια εξατομικευμένη σόλα.

 

Εικόνα 11.2

 

Ένα άλλο εμπορικό σήμα που περιλαμβάνει τεχνολογία στη γραμμή παραγωγής του είναι το ” DIS “, Design Italian Shoes. Παρέχουν στα καταστήματα υποδημάτων μια συσκευή την οποία καλούν   Οθόνη αφής Totem .”Οι πελάτες τοποθετούν τα πόδια τους στο κάτω μέρος αυτής της συσκευής για να τους σαρώσουν. Στη συνέχεια, χρησιμοποιούν μια οθόνη αφής για να επιλέξουν ένα στιλ παπουτσιών και να το προσαρμόσουν, από χρώματα σε υλικά, είδη σόλας, ακόμη και τις οπές και τα κορδόνια. Υπάρχουν περίπου 50m συνδυασμοί. Μπορούν επίσης να προστεθούν προσωπικά μονογράμματα και επιγραφές.”

Σε αυτή την τεχνοτροπία, η τεχνολογία συναντά την παραδοσιακή δουλειά: η τρισδιάστατη σάρωση αποστέλλεται στο ιταλικό εμπορικό σήμα και τα στοιχεία παράγονται όπως ζητήθηκαν από αναγνωρισμένους τεχνίτες στην κεντρική Ιταλία μέσα σε δέκα ημέρες.

 

Εικόνα 11.3

 


Αναφορές:
[1] http://www.spicytec.com/2013/06/3d-printed-hybrid-shoe-concept.html
[2] https://www.economist.com/science-and-technology/2018/05/24/shoemakers-bring-bespoke-footwear-to-the-high-street