Διαδικτυακό μάθημα 3D Lab

1. Πώς να ξεκινήσετε μια περιπέτεια με τρισδιάστατο σχεδιασμό και τρισδιάστατη εκτύπωση – θεωρητική εισαγωγή

Παρόλο που ο τρισδιάστατος σχεδιασμός έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, οι τεχνικές τρισδιάστατης εκτύπωσης εξακολουθούν να είναι κάτι σχετικά νέο. Συνεπώς, συνήθως είναι απαραίτητο να ξεκινήσετε τα εργαστήρια τρισδιάστατης μοντελοποίησης και εκτύπωσης με τουλάχιστον μια σύντομη θεωρητική εισαγωγή στη διαδικασία.

Εισάγουμε ένα πολύ ευρύ πεδίο και δεν είναι εύκολο να υπολογίσουμε τον ακριβή χρόνο που απαιτείται για αυτή την ενότητα. Εξαρτάται από το εύρος και το βάθος που θέλετε να φτάσετε στο θέμα. Αυτό, με τη σειρά του, εξαρτάται από τις ανάγκες της ομάδας σας. Παρόλα αυτά, πριν πάρετε τα επόμενα πιο πρακτικά βήματα, πρέπει να εξοικειωθείτε με κάποια θεωρητική πληροφορία ή, ακόμα πιο σημαντικό, να τα παρουσιάσετε στην ομάδα σας. Εδώ το παρουσιάζουμε μόνο μία φορά, αλλά αυτό το μάθημα ή μέρος του μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εισαγωγή σε καθένα από τα ακόλουθα, όπου παρουσιάζονται πρακτικές ασκήσεις.

Η ελάχιστη πληροφορία πρέπει να περιλαμβάνει:

  1. 1. Γενική εισαγωγή στην Τρισδιάστατη Μοντελοποίηση και Τρισδιάστατη Εκτύπωση, όπου τα κύρια θέματα είναι:
  • – οι σκοποί και τα κύρια πεδία χρήσης των τεχνολογιών 3D
  • – διαφορές μεταξύ σχεδίου 2D και 3D
  • – το ακριβές νόημα της φράσης “τρισδιάστατη εκτύπωση”

Ωστόσο, μπορείτε πάντα να πάτε ευρύτερα και βαθύτερα, αν είναι χρήσιμο για εσάς ή τα εργαστήρια σας.

  1. 2. Διαφορετικοί τύποι τρισδιάστατων εκτυπωτών και τα πιο δημοφιλή μοντέλα

Και οι τεχνικές και τα υλικά 3D εκτύπωσης, καθώς και τα πιο δημοφιλή και αποτελεσματικά μοντέλα 3D εκτυπωτών, αλλάζουν και αναπτύσσονται συνεχώς, οπότε προσπαθήστε να αναζητήσετε τα τελευταία νέα αν θέλετε να ενημερώσετε ή αν συμπεριλάβετε αυτό το μέρος στο μάθημά σας.

  1. 3. Λεπτομερέστερη περιγραφή του τύπου 3D εκτυπωτή που πρόκειται να χρησιμοποιήσετε μόνος σας ή κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων με την ομάδα σας.

Όταν καλύψουμε τα βασικά, είναι καιρός να επικεντρωθούμε στους διαθέσιμους πόρους. Επομένως, θα πρέπει να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο στην τεχνική 3D εκτύπωσης που θα εφαρμόσετε αργότερα. Κατά τα επόμενα μαθήματα παρουσιάζουμε την τεχνική FDM, ως τη δημοφιλέστερη και πιο προσβάσιμη για τα άτομα, τα σχολεία, τους χώρους των δημιουργών και τα κέντρα νεότητας.

  1. 4. Το πιο δημοφιλές λογισμικό 3D μοντελοποίησης και 3D εκτύπωσης (χρήσιμο για αρχάριους)

Κάποιοι μπορεί να αισθάνονται ανασφάλεια όταν αρχίζουν να σχεδιάζουν μοντέλα σε 3D αλλά υπάρχουν προγράμματα που κάνουν αυτή την εμπειρία αρκετά εύκολη. Είναι καλό να τα παρουσιάσετε σύντομα και να δώσετε μια λεπτομερή περιγραφή αυτού που πρόκειται να χρησιμοποιήσετε μόνοι σας ή με την ομάδα σας.

  1. 5. Τρισδιάστατη ρύθμιση εκτυπωτή και απαραίτητο λογισμικό

Διαβάστε τις οδηγίες! Πρόκειται για μια συμβουλή που ισχύει για όλες τις προηγμένες συσκευές, όχι μόνο για έναν 3D εκτυπωτή. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση συνιστάται ανεπιφύλακτα. Μάθετε όσο το δυνατόν περισσότερα τον εκτυπωτή σας και το συνημμένο ή συνιστώμενο λογισμικό. Θα κάνει πολύ πιο εύκολη την εργασία σας αργότερα. Εάν γνωρίζετε ήδη όλες τις σημαντικές πληροφορίες, μοιραστείτε το με τους μαθητές σας.

Θα βρείτε αναλυτικές πληροφορίες για όλα τα παραπάνω θέματα στο Η ενότητα Ι αυτού του μαθήματος και στο δικό μας blog σε αυτόν τον ιστότοπο. Τα περισσότερα από τα μαθήματα της Ενότητας Ι, αλλά κυρίως η τελευταία, περιέχουν επίσης συνδέσεις με τις άλλες πηγές, τις οποίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για περαιτέρω έρευνα.